Wie van jullie wel eens bij Loetje is wezen eten heeft vast wel eens dit heerlijke dessert daar geproefd. Oh-mijn-god, delicious! Maar deze bom suiker past natuurlijk niet bij onze fitnerds, daarom een ‘gezonde’ variant op dit verrukkelijke dessert.

⚠ Ingrediënten:
200 gram ontpitte dadels + 300 ml water
250 gram amandelmeel / speltmeel
50 ml (acacia)honing
30 ml dadelstroop
75 gram ongezouten roomboter
3 eieren
80 ml mag. yoghurt
1 tl baking soda (bicarbonaat)
1/4 tl Zeezout
1 tl vanille extract

Voor de toffeesaus:
250 ml kokosmelk
100 gram ongezouten roomboter
80 gram woudhoning
Mister Flavor Crunchy chocolate

Hoe nu verder?

Gebruik een springvorm met een diameter van +/- 20 cm. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

ℹBreng de dadels met 300 ml water aan de kook en laat dit vijf minuten koken. Hierna pureer je het geheel met een staafmixer. Laat dit vervolgens iets afkoelen.

Meng de boter, honing, dadelstroop en vanille extract met een mixer door elkaar zodat het een luchtige massa wordt. Voeg hierna de eieren 1 voor 1 toe. Doe nu het meel en de baking soda aan het mengsel toevoegen. Tot slot voegen we de dadelpuree aan het beslag toe.

Spray/vet de springvorm in met cookingspray. Hierna kan je het beslag erin gieten en mag de cake 40 minuten de oven in. Na een halfuur heb ik de cake op 120 graden hetelucht gezet, check tussentijds even of hij niet te hard gaat. Op het eind kan je met een sateprikker checken of hij gaar is.

Voor het serveren moet je de cake even af laten koelen. In de tussentijd kan je de toffeesaus maken van de kokosmelk, roomboter en woudhoning. Voeg dit samen in een steelpan en meng dit geheel op laag vuur totdat de boter is gesmolten en er een saus is ontstaan. Hoe langer je hem laat staan, des te dikker die wordt. Voeg naar eigen wens eventueel nog wat stevia toe of meer honing. 🙂

❄ Is je cake afgekoeld en je saus klaar? Gieten maar! Ik raad je aan om dit wel per stuk te doen en de saus niet over de gehele cake te smeren, want dan wordt hij zacht. Strooi er tot slot wat crunchy chocolate over.

Bon apetit!’